HOME > TRAINING AMSTERDAM MARATHON > VRAGEN & ANTWOORDEN

Vragen & antwoorden


Hier bundelen we de meest gestelde vragen en antwoorden. Heb je een vraag over je voorbereiding op de Amsterdam Marathon? Stuur een mail naar ponrunners@runningamersfoort.nl. Voor overige vragen kan je terecht bij ponfit@pon.com. 

Vragen & antwoorden

 • Hoeveel gasten mogen er mee naar de Friends & Family Party in Move op zondag?
  In verband met de beperkte capaciteit, mag Iedere loper gemiddeld drie gasten meenemen naar Move. Wil jij graag meer gasten uitnodigen, dan kan dat alleen als iemand anders minder mensen meeneemt. Begin oktober inventariseren we de wensen. Of er evt. meer dan drie supporters met jou mee kunnen, hoor je vooraf. Op de dag zelf kunnen er dus niet zonder akkoord van ons meer dan drie gasten mee naar binnen.
 • Waar verzamelen de Pon supporters? 
  Het aantal supporters langs de lijn kan natuurlijk niet groot genoeg zijn. We hebben een paar bijzondere punten op de route geselecteerd waar we je graag groots willen aanmoedigen. Het zou leuk zijn als je jouw familie, vrienden en andere supporters vraagt ook op een van deze punten te staan, zodat we daar een extra sfeertje kunnen neerzetten en jij met ‘vleugels’ verder kan! De punten zijn: Mauritskade ter hoogte van het Tropenmuseum, einde van het Vondelpark (i.e. bij de kant van de Amstelveenseweg).
 • Die langzame duurloop, moet dat nou echt? 
  'Het is een vraag die mensen blijven stellen’, zegt JanWillem. ‘Vaak zijn lopers maar aan één tempo gewend en vinden ze het lastig om ook langzaam te lopen. Ook speelt de gedachte dat het niet genoeg oplevert. Bedenk dan dat je door intensief te trainen weliswaar sterker wordt, maar dat je ook spierweefsel afbreekt. Door de langzame duurloop heeft je lichaam tijd om te herstellen en train je je basisuithoudingsvermogen en vetverbranding.
  Zo hou je het hardlopen langer vol. Wetenschappers zijn het erover eens dat het loont, dus ik raad aan die 0-training beslist te doen. Ja, dat moet dus echt.’

 • Wat trek ik aan als het koud is? 
  DTrek niet te veel aan. Bij een inspanning word je warm en dan heb je die extra kleding meestal helemaal niet nodig. Sterker nog, het werkt zelfs averechts. Je lichaam kan z’n warmte niet kwijt, gaat op de rem en je prestatie gaat achteruit.
 • Hoe pas ik mijn training aan, bij (extreem) warm weer? 
  Als het haalbaar is, probeer dan zoveel mogelijk buiten te trainen. Maar, is het erg warm, train dan beslist niet te intensief. Pas je tempo aan en loop niet te lang. Je kunt ook overwegen meer binnen te trainen. Loop je veel op een loopband, kies er dan een die niet te veel veert. Zo boots je toch zoveel mogelijk de ondergrond na tijdens de marathon wanneer je op straat loopt.
 • Hoe lang voor de marathon kan ik nog intensief trainen? 
  Hou rekening met je benodigde hersteltijd. Vuistregel bij een intensieve inspanning is: 10 km lopen vraagt 6 dagen herstel, 16, km 10 dagen, 32 km 20 dagen. Ga vanaf eind september dus niet te intensief lopen, anders herstel je niet meer genoeg voor de marathon.
 • Wat mag er mee de koffer in?
  In principe mogen gels, voeding en voedingsbars mee het vliegtuig in. Verpak het goed en stop het in de ruimbagage, dus niet in je handbagage. De middelen moeten in hun originele verpakking zitten en ongeopend zijn; liefst met een beschrijving van de ingrediënten. Voorkom problemen en neem niet meer mee dan je daadwerkelijk nodig hebt. Check ook of er beperkingen zijn wat je uit je land mag uitvoeren. Tenslotte, controleer of er specifieke regels zijn in het land van je eventuele stop over. Bij twijfel: neem altijd contact op met de douane. Pon is hiervoor niet verantwoordelijk. Meer info vind je op de site van de belastingdienst/douane.
 • Wat moet ik eten of drinken na een training? 
  Na een training of wedstrijd herstel je het beste als je je eiwitten, koolhydraten en vocht zo snel mogelijk weer aanvult. Een kop thee of water, een schaaltje kwark met fruit of een volkoren boterham met een gekookt ei is dan bijvoorbeeld een goede keuze. Ben je onderweg na een wedstrijd of een intensieve training en heb je geen mogelijkheid om iets mee te nemen, dan is een eiwit-shake een goede optie.
 • Hoe matcht mijn huidige sport met mijn voorbereiding op de marathon? 
  In principe is het geen probleem om een andere sport te combineren met de voorbereiding voor de marathon. Echter, elke sport is een belasting voor het lichaam. Bekijk daarom aan de hand van je schema welke looptraining je dan wil/kan laten vervallen.
 • Ben ik tijdens de Amsterdam Marathon verzekerd? 
  Ja. Voor alle Pon deelnemers is een reisverzekering afgesloten voor de volgende data:

  Australië, Azië & USA: 18 t/m 21 oktober 2019
  Duitsland & Scandinavië: 19 t/m 21 oktober 2019
  Nederland: 19 t/m 20 oktober

  Gedurende deze dagen zijn de verzekeringskosten voor Pon. Blijf je langer of neem je familieleden of vrienden mee, dan zijn die kosten voor eigen rekening. Je dient hiervoor dus zelf een verzekering af te sluiten.