HOME > PON FIT TIJDENS CORONA > TIPS OM UITGERUST JE DAG TE BEGINNEN

Vijf tips om uitgerust je dag te beginnen


Slaap jij ‘s nachts als een roosje, of lig je soms te woelen? Misschien slaap je niet zo goed en ben je minder energiek. Hoe zorg je ervoor dat je goed slaapt en waarom is dat zo belangrijk? Nick Stöpler deelt zijn tips om uitgerust aan je dag te beginnen. Speciaal voor collega’s bij wie het ritme flink is veranderd. 

Wat je overdag doet, is belangrijk voor hoe je slaapt

Werk je momenteel noodgedwongen thuis? Grote kans dat je ritme hierdoor helemaal anders is. Dit heeft niet alleen effect op je werkactiviteiten, maar ook op andere gebieden, zoals slaap. Misschien slaap je wel onrustig of heb je moeite met in slaap komen. Wat je overdag doet, is belangrijk voor hoe je slaapt. Hoewel je in eerste instantie misschien niet zou denken, is je nacht in eerste instantie een reflectie van je dag, en niet andersom. 

Deze bijzondere tijd kan ook in je hoofd gaan zitten en daardoor kan het lastiger zijn te ontspannen. Zeker omdat je er minder op uit kan trekken om bijvoorbeeld je gedachten te verzetten.

Slaap en het effect op je immuunsysteem

Slaap is een van de drijvers in de effectiviteit van je immuunsysteem. Wanneer het virus op bezoek komt, ben je vanzelfsprekend gebaat bij een zo goed mogelijk immuunsysteem. Bij een tekort aan slaap maakt je lichaam minder ‘natural killer cells’ aan, die ons beschermen. 

Wat kun je doen om je nachtrust te bewaken?

 1. Geef je dag een duidelijke structuur 
  1. Stel een planning voor jezelf op. Blok activiteiten in vaste tijdvakken zoals werk, naar buiten gaan (denk aan anderhalve meter afstand) en dagelijks bewegen. 
  2. Ga liever vroeger dan later naar buiten om te bewegen. Dit prikkelt je biologische klok en ‘kickstart’ je dag. Je kunt zo een prima ritme voor jezelf creëren. 
  3. Een belangrijk element is een vaste opsta-tijd. Verander hier niks aan, want anders verleg je je ritme. 
  4. Probeer je aan je structuur te houden en ga niet hangen. Zorg tegelijkertijd dat je ‘s avonds juist wel lekker gaat hangen en de laptop dichtklapt.
  5. Probeer de meest lastige taken zo vroeg mogelijk te tackelen. 
 2. Zorg voor voldoende ontspanning
  Dit is misschien een cliché, maar juist omdat er misschien geen duidelijke scheiding is tussen werk en thuis, ligt het gevaar van constant ‘aan staan’ op de loer. Voor velen hangen de kinderen ook nog eens in je haar, wat het nog uitdagender maakt. Grote kans dat je meer spanning dan normaal opbouwt. Wat je onder andere kunt doen, is even tijd voor jezelf vrijmaken. Wissel bijvoorbeeld met je partner af en ga een blokje om. Weet je niet wat je ontspant? Stel eens een lijstje op van activiteiten die jou een fijn gevoel of rust geven. 
 3. Beperk digitale nieuwsconsumptie
  Ga niet meer nieuws en sociale media dan normaliter consumeren. Dit zijn prikkels die je extra stimuleren; doorgaans niet met een goed effect. 
 4. Houd goede gewoontes aan in de aanloop naar je bedtijd
  Dim in de avond de lichten, zet geluid niet te hard, zet een nachtfilter op je scherm, sluit je werkdag af met een blokje om, probeer niet van de tv het bed in te gaan, eet niet te dicht op je bedtijd en probeer overdag te sporten. 
 5. Overweeg ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan
  Denk bijvoorbeeld aan ademhalings begeleiding. Probeer het eens. Zo heeft de bekende app Headspace gratis oefeningen: https://www.headspace.com/covid-19.  

Over Nick Stöpler
Nick Stöpler is als coach gespecialiseerd in slaapproblematiek en de invloed daarvan op je energieniveau; fysiek en mentaal. Interesse hiervoor is ontstaan tijdens zijn loopbaan als topsporter in het (baan)wielrennen. In die laatste hoedanigheid is hij voor Pon Fit betrokken als trainer. Speciaal voor deze periode zette hij vijf tips voor een betere nachtrust voor je op een rij.