HOME > STRESS

Stress


In een tijd waarin iedereen druk-drukker-drukst is, liggen stressklachten al snel op de loer. Een op de zeven werknemers in Nederland heeft klachten die kunnen wijzen op een burn out.

Herken de signalen

Te veel stress kan zich uiten op vier gebieden: in je lichaam, je gedrag, je gedachten en je emoties. Kenmerkend is dat je geen energie meer hebt en niet meer goed in staat bent om te ontspannen. Signalen kunnen zijn: trillen, toename van lichamelijke klachten, verstrooid en snel afgeleid zijn, minder geïnteresseerd zijn of het niet afmaken van een klus of taak, snelle wisseling van emoties, impulsief reageren, vermoeidheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk en hyperventilatie.

Gevolgen teveel stress

Als je gedurende lange tijd veel stress ervaart en daarvan onvoldoende kan herstellen, dan zorgt dat voor overbelasting en uitputting. In het uiterste geval kun je overspannen raken of een burn-out krijgen. Je hebt dan te lang teveel van jezelf gevraagd en de signalen die je lichaam uitzond niet opgemerkt of misschien wel genegeerd.

Stressklachten voorkomen

Druk zijn is niet per se ongezond of stressvol en hoeft geen klachten te veroorzaken, zolang je maar zorgt dat je tussendoor voldoende kunt ontspannen. Zorg dat je niet voortdurend overbelast bent. Houd ruimte in je agenda voor onvoorziene omstandigheden. Train jezelf op assertiviteit (zeg vaker 'nee'). Kijk niet alleen naar wat niet goed gaat of niet klaar is. Wees ook tevreden en trots op alles wat góed gaat! En zorg voor voldoende herstel- en ontspanningsmomenten.

Arbeidsgerelateerde stress

Werk kan een reden zijn voor extra stress. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom een aantal tools ontwikkeld die je helpen hierop meer grip te krijgen. Zo kan je een online test doen om je werkstressniveau te herkennen. In het artikel '99 oplossingen tegen werkstress' vind je een aantal praktische tips om beter om te gaan met stress op het werk.

Stressklachten verhelpen

Neem je klachten serieus!
Ga niet tegen beter weten in op dezelfde wijze door om jezelf nog verder uit te putten. Neem een stapje terug en probeer je probleem niet in je eentje op te lossen. Misschien wil je anderen er niet mee lastig vallen, maar uiteindelijk help je er ook niemand mee als je uitvalt. Maak je klachten bespreekbaar en zoek samen naar manieren waarop je je leven anders kunt organiseren.

Ga het gesprek aan met je leidinggevende
Bekijk samen met je leidinggevende of er (tijdelijk) aanpassingen mogelijk zijn in je werk. Vind je het lastig om hier samen over te praten, bijvoorbeeld omdat je leidinggevende mede onderdeel is van het probleem, neem dan contact op met je HR afdeling. 

Zoek op tijd professionele hulp
Schroom niet om contact op te nemen met je bedrijfs- en/of huisarts. Zij kunnen je coachen in wat je zelf kan doen of doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners. Bij sommige Pon bedrijven 
kunnen de medewerkers ook een beroep doen op 24/7 coaching van Resilians. Resilians is als onafhankelijke provider aangesloten bij Pon Fit en is gespecialiseerd in persoonlijke coaching.